Veranderen van gedrag is niet eenvoudig en het wordt overschat hoe je met communicatie gedrag kunt veranderen.
Wil je gedrag veranderen, volg dan onderstaande stappen:
1) Analyseer het huidige gedag
2) Analyseer je doelgroep
3) Beschrijf het gewenste gedrag wat je wilt bereiken
4) en stel je doelen vast.
Om gedrag daadwerkelijk te veranderen zijn er een viertal basisstrategieën die je kunt inzetten om gedragsverandering te realiseren:
1) door emotie -> Informatie gaat eerst naar je emotionele brein. Wordt je gevoel daar niet aangesproken dan stopt het proces. In de communicatie willen we vaak dat mensen eerst wat weten, dan iets gaan vinden en dan iets gaan doen. Maar zo werkt het brein (meestal) niet.
De commercials van ALS zijn een goed voorbeeld als je het hebt over gedragsverandering door te emotioneren! https://lnkd.in/d42YmCG
2) door sociale beïnvloeding -> Mensen laten wat ze doen of vinden sterk afhangen van wat anderen in hun sociale omgeving doen en vinden. Mensen zijn kuddedieren. De Surströmming challenge van Bas Smit & John Ewbank heeft ertoe geleid dat mensen het idee massaal zijn gaan nadoen, maar eigelijk nog mooier….er is een enorm bedrag gedoneerd door alle kijkers aan drie mooie sociale doelen.
3) door te faciliteren & te versterken -> Bij het versterken van gewenst gedrag werkt belonen beter dan ‘straffen’. Toch proberen we het gewenste gedrag vaak te realiseren met voorschriften en het uitdelen van boetes in plaats van een beloning voor goed gedrag. Holle Bolle Gijs van de Efteling is hier een uitstekend voorbeeld van.
4) door te motiveren ->
Mensen willen zelf kunnen kiezen en waarderen het tegelijk ook als iemand hen de weg wijst. Motiverende communicatie vertelt bij voorkeur zo precies mogelijk hoe je een probleem kunt aanpakken.
Een goed voorbeeld van gedragsverandering door te motiveren is deze commercial van Mark Rutte https://lnkd.in/dgycEDK
Gedragsverandering is een ingewikkeld proces.
Ik help je graag verder.